среда, 6. фебруар 2013.

*Када дете контрира


















      У последње време ваше дете вам стално контрира. Шта год да предложите или тражите да уради, оно вас пресече и кратко одговори: ''Е, баш нећу!'' Психолози кажу да не постоји дете које од 3. до 5. године није прошло  кроз фазу негативизма и да због тога родитељи не би требало много да брину.
      Најважније је да у том периоду будете стрпљиви и сталожени, али и да знате да поставите границу до које може да се иде.
     Наколико савета помоћи ће вам да се изборите са хировима свог малог контраша:
Ø Никада не реагујте бурно. Ако будете викали, расправљали се, претили казнама, само ћете вашег малишана  још више подстаћи да вам се супротставља.
Ø Ништа нећете постићи ако га терате да нешто уради. Довољно је да му једном кажете, ако вас не послуша, пустите га да уради по свом. Ово, наравно, важи само у ситуацијама које не могу да му нашкоде. На пример, ако неће да обује ципеле, изведите га напоље у папучама, а ципеле понесите у кеси. Када вам буде тражио да обује, не показујте му одмах да су вам у руци. Држите га мало у неизвесности док не схвати да је погрешило.
Ø Ако мислите да је понашање малог контраша прелило чашу и да је заслужио да буде кажњен, не хватајте се одмах за батину. Најбоља тактика у оваквим ситуацијама је да му на неко време забраните оно што највише воли: телевизија, омиљена играчка, чоколада...
Ø Ако сте се већ одлучили да га казните, најважније је да будете доследни у томе. Зато му не дозволите да вас сузама или неким гестом купи и тако промени вашу одлуку.
Ø Стручњаци стално понављају да је похвала јако битна у васпитавању деце. Зато вашег малишана обавезно похвалите када одустане од свог хира и послуша вас. Тако ћете му помоћи да направи разлику између доброг и лошег понашања.                  

( Ви и ваша деца, васпитање деце 1)                                 

2 коментара:

Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.