уторак, 16. април 2013.

*Састави ученика трећег разреда: ,,Рано пролеће'' и ,,Моја земља''

,,Домовина се брани реком и рибом у води
и високом танком смреком што расте у слободи.''



Рано пролеће

         Осећам како кроз наш крај путује рано пролеће. Његови кораци постају све крупнији и сигурнији. Чини ми се да жели да заузме целу природу и одомаћи се код нас. И нека! Сви се томе радујемо. Ма колико волели игре на снегу, зима нам је већ досадила.
     Пролеће са собом води и своје вредне помоћнике. То су: пробуђено Сунце, топлији ветар, свеже зеленило, разнобојно цвеће, весели лептири, разигране птице, разбашкарени инсекти...  Свако од њих се труди да без грешке уради свој део посла. Природа је савршена дама и заслужује најбоље. Сунце се својски потрудило да истопи снег, отера хладноћу и све пробуди и подстакне на раст и развитак. Лагани ветрић нежно сређује фризуре тек израслој младој трави и раскошним крошњама дрвећа. Са мноштвом белих или розе цветића у коси дрвеће личи на прелепе невесте.  Шарени лептирићи и одушевљене птичице лете около како би пробудиле сваки кутак природе. Све жагори, врви, жубори, зуји, бруји... пева песму посвећену пролећу, најлепшем и највеселијем годишњем добу.
       Са оваквим помоћницима брзо ће пролеће завладати читавом природом и свима донети радост, јер нема ничег лепшег и веселијег од рађања новог живота.


 Моја земља

       У било ком делу света да се нађе, сваки човек у срцу носи своју домовину, земљу из које је поникао. 
      Моја домовина је Србија. Налази се на брдовитом Балкану. За мене је она најлепша и најдража на свету. На просторима моје државе вођени су многи ратови. Више пута је рушена и обнављана. Око њене територије отимале су се велике силе, а она је увек остајала лепа и поносна захваљујући њеним храбрим становницима. Али, оставимо и прошлост и окренимо се садашњости и будућности!
       Главни град моје земље је Београд. Он се налази на ушћу двеју великих река: Саве и Дунава. Моја домовина је претежно планинаска. Јадну од највећих планина сам посетио са својим друговима и учитељицом. Провели смо тамо седам незаборавних дана.
     Можемо се и похвалити равном и плодном Војводином, нашом житницом. Имамо и много бања са природним лепотама и лековитим водама. Са школом смо посетили Врњачку и Сокобању.
     О лепотама моје земље може се много говорити, али ја бих свакоме препоручио да дође и увери се сам.

7 коментара:

Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.