ИЗВОР: Božićni
praznici i običaji
Iako je Vaskrs najveći hrišćanski praznik, praznik nad praznicima, kod Srba se
Božić i praznici vezani za njega najsvečanije proslavljaju i obiluju našim lepim
običajima, koji vreme od nekoliko nedelja oko Božića čine najlepšim i
najsvečanijim periodom u celoj kalendarskoj godini.
Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina
Božijeg, Spasitelja sveta. Ta činjenica da je to praznik rađanja novog života,
praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva očinstva i materinstva, ukrasio
je kod Srba ovaj praznik najlepšim verskim običajima i obredima. Svi ti običaji
i obredi imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj: Umoliti Boga da
sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Sve je to izraženo u kratkoj
narodnoj zdravici i molitvi o Božiću: "Daj, Bože, zdravlja i veselja u
ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka
nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!"
U ovom periodu su najvažniji sledeći praznici: Detinci, Materice, Oci,
Tucindan, Badnjidan, Božić. Za svaki od ovih dana i praznika vezani su naši
lepi običaji.
Božić
Najradosniji praznik među svim praznicima, kod Srba je Božić. Praznuje se tri
dana. Prvi dan Božića je uvek 7. januara. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone
sva zvona na pravoslavnim hramovima, puca se iz pušaka i prangija i objavljuje
se dolazak Božića i Božićnog slavlja.
Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i
Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na
Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima: "Hristos se rodi!" i
otpozdravljaju: "Vaistinu se rodi!"
Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori sve od Božića do
Bogojavljenja. Kada domaćin dođe kući iz crkve, pozdravi sve ukućane sa ovim
radosnim božićnim pozdravom, i oni mu otpozdrave ljubeći se međusobno i
čestitajući jedni drugima praznik.
Položajnik
Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično
dogovori sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namernik, i on se posebno
dočekuje u kući, i zove se položajnik.
Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod
šporeta. Otvara vrata na šporetu ili peći, ranije na ognjištu, džara vatru i
govori zdravicu: "Koliko varnica, toliko srećica, Koliko varnica toliko
parica (novca) Koliko varnica toliko u toru ovaca, Koliko varnica toliko
prasadi i jaganjaca, Koliko varnica, toliko gusaka i piladi, A najviše zdravlja
i veselja, Amin, Bože daj".
Položajnik simvolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka
i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica posle toga posluži
položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovek, koji na Božić,
i za celu narednu godinu donosi sreću u kuću. Rano ujutro na Božić, domaćica
zamesi testo od kojeg peče pogaču, koja se zove česnica. U nju se stavlja
zlatni, srebrni ili obični novčić, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta
česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se
na sto gde je već postavljen Božićni ručak. Domaćin od pečenice za Božić seče
najpre levu plećku, glavu i deo od rebara. Kada svi stanu za sto, domaćin
zapali sveću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, preda nekom
mlađem kadionicu koji kadi celu kuću. Ukoliko neko zna peva božićni tropar, a
ako ne, čita se "Oče naš" naglas. Kad se molitva završi pristupa se lomljenju
česnice. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi.
Ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana Onaj ko dobije deo česnice u
kojoj je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele te godine. Kada se
završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za
trpezu.
Božićna pečenica
Prema narodnim običajima, jedna vrsta žrtve koja se prinosi Bogu i vuče korene
iz vremena verovanja pre hrišćanstva, a pominje se i u starozavetnim knjigama.
Poreklo je sigurno iz vremena mnogoboštva, a Crkva je ovaj običaj prihvatila i
blagoslovila, sa obrazloženjem da pose Božićnog posta, koji traje šest nedelja,
jaka i mrsna hrana dobro dođe.
Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokoš. Običaj vezan za klanje pečenice, ostao je verovatno iz starih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvoprinošenje. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.
Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokoš. Običaj vezan za klanje pečenice, ostao je verovatno iz starih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvoprinošenje. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.
Božić u urbanoj sredini
Postavlja se pitanje kako slaviti Božić danas, u izmenjenim uslovima života,
naročito u urbanim sredinama, gde nema ni vatre ni ognjišta, šume, drveća i gde
je nemoguće na visoke spratove podizati veliko drvo i slamu. Srbi su Božić,
isto kao i krsnu slavu, slavili u teškom ratnim uslovima u rovu, na straži, na
frontu, tim pre ga je lakše slaviti u svetlim, prostranim, toplim i komfornim
stanovima, u gradskim sredinama Umesto velikog drveta u crkvi se uzme osvećena
grančica badnjaka i slame. Sve se to, zajedno sa pečenicom, uoči Božića unosi u
kuću i stavlja ispod slavske ikone na istočnom zidu stana ili kuće.
Нема коментара:
Постави коментар
Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.