субота, 15. јун 2013.

*Опет математика, али у стрипу (аутор: учитељица Славица)

"Osrednji učitelj naređuje,

dobar učitelj objašnjava,
izvrstan učitelj demonstrira,
Veliki učitelj inspiriše".
W.A. Ward




СРЕЋНО!

*Тата, погледаj!

''Ja sam samo jedan od mnogih. No, ja sam samo jedan. Ne mogu učiniti sve, ali mogu učiniti nešto. Zbog toga što ne mogu učiniti sve, neću odbiti učiniti nešto što mogu. '' (Edward Everett Hale)
(Na Facebook-u objavili Nikola Ciric i Suzana Radivojevic)
  Mladic od dvadesetak godina sedi sa svojim ocem u vozu. Pored njih sedi mladi par. "Tata pogledaj kako je lepo ovo drvece, kako brzo prolazi pored nas!!! Tata, gledaj oblake kako su beeli, hahaha, joj gledaj kako je lepa trava!"    Otac ga je gledao sa ljubavlju a mladi par je sa sazaljenjem posmatrao detinjasto ponasanje ovog odraslog coveka i na kraju upita oca "Zasto ne odvedete sina kod doktora ili kod psihijatra?" Covek se nasmesi i blago im rece : "Upravo se i vracamo od doktora. Moj sin je rodjen slep i pre nekoliko nedelja mu je vracen vid. Danas je pusten iz bolnice i idemo kuci" 


   Ne dozvolite da vam jezik bude brzi od pameti. Dragi prijatelji, zivot je mnogo vise od onoga sto se vidi na prvi pogled! Zavirite u sustinu i u svoje srce. Potrudimo se da danas postanemo bolji ljudi! Lep dan vam zelim, drugari!
 (nepoznati autor)



*DREVNE MUDROSTI JEVREJA

''Duša ozdravi kad je s decom.'' (Dostojevski)

Objavio na FACEBOOK-u:   Branislav Čabrić

Nađi vremena

Imaj vremena za rad, to je cena uspeha.
Imaj vremena za razmišljanje, to je izvor moći.
Imaj vremena za igru, to je tajna mladosi.
Imaj vremena za čitanje, to je osnova mudrosti.
Imaj vremena za prijateljstvo, to je put do sreće.
Imaj vremena za sanjarenje, to je put ka zvezdama.
Imaj vremena da voliš i da budeš voljen, to je privilegija bogova.
Imaj vremena da gledaš oko sebe, suviše je kratak dan za sebičnost.
Imaj vremena za smeh, to je muzika duše.

четвртак, 13. јун 2013.

*Поклони доброту!

''Razgovaraj s dečakom kao da je odrastao čovek, pa nećeš pogrešiti.'' (M. Matošec: ''Strah u Ulici lipa'')
Опет нешто о доброти!


*Индијске мудрости

Размисли!


*Размисли - имај времена!

''Najbolji učitelji ujedno su i najteži učitelji: oni od učenika zahtevaju razmišljanje.'' (W. Glasser)
Вреди погледати!


*Животна филозофија

,,Какве су нам мисли, такав нам је живот''.








*Dva druga - poučna priča

''Nije lako naći sreću u sebi, a nije je moguće naći nigde drugde.''  (R. A. Sullo)


     Ovo je priča o dvojici drugara koji su se šetali zajedno po pustinji. Odjednom su počeli da se raspravljaju, i jedan je udario drugog. Udareni se osetio povređenim, ali je bez reči napisao ovo na pesku.


"Danas sam dobio udarac od mog najboljeg druga."



     Produžili su tako sve dok nisu našli jednu oazu gde su odlučili da se okupaju. Onaj sto je dobio udarac zamalo što se nije udavio kupajući se, ali život mu je spasio onaj drugi. Kad je došao sebi, taj što se zamalo nije udavio, izgravirao je na jednom kamenu:

"Danas mi je najbolji drug spasao život!"

     Drugar koji je udario svog najboljeg prijatelja pitao ga je:
"Kad sam te udario to si napisao na pesku, a sad graviraš na kamen, zašto?"

     Drugar mu je odgovorio:
"Kad neko uradi nešto loše, to treba da zapišemo na pesku, da bi vetrovi izbrisali, ali kad neko uradi nešto dobro, to treba da izgraviramo na kamenu da ništa ne može da ga izbriše!"

Nauči se da zapisuješ "rane" na pesku, a "sreću" ugraviraj u kamen.



 Sa sajta

*Образовни стандарди

,,Има људи који имају само једну способност, али и та им је довољна: способност успеха.'' Карло Марјанен
КЛИК ДО ЗНАЊА





На основу ових компетенција урађен је
Да се подсетимо: на основу овог упитника правимо свој ЛИЧНИ ПЛАН СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА, тако што се опредељујемо за семинаре из компетенција за које смо у упитнику добили најнижу оцену.


недеља, 9. јун 2013.

* Измене закона о основном образовању

,,Закони су паучина кроз коју пролазе велике муве а у коју се хватају мале.'' Балзак

Šta nas čeka? (BLIC)

Izmene zakona: Osnovcima najviše pet časova dnevno

Osnovci od petog do osmog razreda od sledeće školske godine imaće do pet časova nastave dnevno ili 25 nedeljno, umesto sadašnja 32, dok će oni od prvog do četvrtog imati najviše četiri 20 nedeljno za razliku od trenutna 23, predviđa usvojeni predlog zakona o osnovnom obrazovanju.

Klikni za uvećanje (+)
To znači da će osnovci biti rasterećeni za čak 20 odsto časova, a škole će, ukoliko imaju neke dodatne aktivnosti predviđene školskim programom, moći da organizuju još najviše tri časa nedeljno. Ovo je samo jedna od korenitih promena koje od naredne školske godine kroz nove zakone treba da zažive u obrazovnom sistemu.

- Doći ćemo u apsurdnu situaciju da ako slušamo zakon, ne poštujemo nastavne planove i programe. Broj časova koji zakon predviđa je dobar, ali pod hitno se nešto mora uraditi na reformi gradiva i organizaciji nastave - ističe Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Muhedin Fijuljanin, državni sekretar Ministarstva prosvete, kaže za “Blic” da ne samo da će uslediti reforma nastavnih programa, nego će naše obrazovanje morati da doživi jednu radikalniju transformaciju i u pogledu same nastave.

- To znači da će se nastava prilagoditi novim sistemima rada i tehnološkim dostignućima. Nastavni programi, s druge strane, biće usklađeni sa onim ciljevima, ishodima i postignućima učenika koji će ih najbolje uvesti u naredne cikluse obrazovanja ili u svet rada - priča Fijuljanin.

Osim smanjenja časova u osnovnim školama, čiji broj inače nije menjan decenijama, zakoni predviđaju da osnovci iz svakog predmeta u toku polugodišta moraju biti ocenjeni najmanje četiri puta da bi im se zaključila konačna ocena. Međutim, iz predmeta čiji čas imaju jednom nedeljno, biće im dovoljna samo jedna ocena u tromesečju. Takav slučaj biće sa, na primer, hemijom u šestom razredu.

Prosvetari podržavaju i zakonske odredbe, ali za neke nismo spremni.
- Čak 70 odsto škola u Beogradu nema kabinete, a svaka druga je bez sale za fizičko. Umesto da se ide korak po korak, država bi odmah da uvodi velike reforme, a da sve ostale probleme rešava u hodu. Sledi nam vrlo haotičan period - smatra Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.


Više od 5.000 prosvetara moraće da ode u penziju čim Zakon o osnovama sistema obrazovanja ove godine stupi na snagu. Njime je predviđeno da se svako ko ispunjava bar jedan od uslova, godine života ili godine staža mora penzionisati.