уторак, 16. јун 2020.

*КОЛЕГИЈАЛНОСТ У ВРЕМЕ КОРОНЕ



КОЛЕГИЈАЛНОСТ  У ВРЕМЕ КОРОНЕ

Већ одавно је на Фејсбуку оформљен позамашан број група у којима просветни радници размењују своја знања, информације, искуства, припеме, презентације, тестове, наставне листиће... Одлично функционишу и олакшавају и оплемењују наш рад.
Знамо да су ова деца која долазе у школу деца модерног времена. Без увреде, паметна, али већини мањка пажња. Како то превазићи? Тако што ћемо бити занимљиви, иновативни, инспиративни... Одавно смо то схватили и трудимо се да наши часови буду динамични и да држе ученичку пажњу. То није нимало лако.
Наравно, свако дете је јединствена и непоновљива индивидуа. Не могу сви да прате исти програм, не могу сви да постигну исте резултате. А родитељи очекују управо то, резултате. То са собом носи потребу за индивидуализацијом наставе. Потребно је свој радприлагодити сваком детету. Ух, тежак задатак! Да бисмо то остварили потребна је једна опсежна припрема за сваки појединачни час. Треба осмислити и унапред припремити гомилу различитог материјала. За учитеља са већим бројем ученика то значи целодневни рад. А слободно време?
Ту ступају на сцену ове Фејсбук групе. Велики број колега и колегиница несебично дели урађене материјале. Одличне. Креативне. Врло често се ту нађе нешто што другима није пало на памет. Полако, створена је база различитог материјала доступна свим просветним радницима. Сложићемо се да то у многоме олакшава овај наш веома одговоран посао. А такви смо ми, просветари. Одговорни. Ентузијасте. Понекад дигнемо свој глас, али не посустајемо када је у питању рад са децом. Зашто? Зато што волимо свој позив. Зато што волимо децу.
У овом послу нема места сујети, себичности, лењости. Ми образујемо и васпитавамо будућност ове земље.
А онда се, изненада, појавила Корона вирус. Све је на тренутак стало. Али, само на тренутак. Већ следећег тренутка смо наставили са радом. Овога пута, на даљину. Показало се да и то умемо, да и то можемо. Са кнедлом у грлу комуницирамо са нашим ученицима и дајемо све од себе да резултати не изостану.
Наше Фејсбук групе сада више него икад долазе до изражаја. Ту се несебично размењује све што је урађено у време Короне. Чини ми се да је креативност просветних радника тада доживела свој успон. Толико је дивних, корисних, употребљивих, занимљивих, креативних радова подељено. Хвала свим администраторима ових група!
Али, није се ту стало! Формирана је феноменална група НАСТАВНИЧКА МРЕЖА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ, БАЛКАНСКА НАСТАВНИЧКА МРЕЖА. Већи број администратора, подељених по разредима и предметима, свакодневно су нам делили одличне радове намењене учењу на даљину. Хвала им на утрошеном времену и истрајности!
И тако, учење на даљину је било захтево, било је напорно. Много времена смо проводили уз рачунаре, али били смо колегијални, солидарни, јединствени. Ова непријатна ситуација која нас је задесила као да је из нас извукла оно најбоље. И треба тако и да остане.
Сви се искрено надамо да ћемо наредне школске године радити у учионици. Ужелели смо се и ми и деца! И једни других и наше учионице, и наше школе! Такође, надам се да ћемо и на даље бити овако јединствени и вредни, а да ће НЕКО то препознати и наградити.