субота, 6. април 2013.

*Учимо играјући се (како да ђак најлакше научи сабирање и одузимање, и још понешто)


Manje uživamo u onome što smo postigli nego u onome čemu se nadamo.
Žan - Žak Ruso , Francuska

Да ли има нечег лепшег и примамљивијег за најмлађе ђаке? 
Нема! Зато, напред! Играјте се! Ово су игрице које ће вам помоћи да боље савладате градиво:


Кликни на број који одговара броју понуђених јабука.
Срећно!

Помоћу миша означи скуп јабука који треба да стоји уместо упитника.
Срећно!

Помоћу миша означи број који треба да стоји уместо упитника.
Срећно!


Помоћу миша означи број који треба да стоји уместо упитника.
Срећно!


Стартујте игрицу! Следећи корак је да тачно одредите збирове у десном прозору.
Сада бројеве са леве стране помоћу миша превуците до одговарајућег збира. Када све решите, отвориће се цела слика.
Срећно!

Пажљиво изброји јабуке узимајући у обзир и половине (2 половине - цела јабука).
 Притом није битна величина јабуке.
Када одредиш колико има целих јабука, помоћу миша потврди тај број. 
Срећно!

Стартујте игру.
Овде морате бити пажљиви и поштовати редослед рачунских операција.
Кликни на број за који сматраш да је резултат. Затим кликни на   Submit.
Срећно!

Од понуђених слика неке не припадају групи (уљез).
Кликни на уљезе. Ако се појави сунце, одговор је тачан. 
Срећно!

*Стручно усавршавање - да поновимо градиво!

         По устаљеном правилу и обичају, у нашој школи много тога је урађено што спада у стручно усавршавање у установи, али није све забележено,  ни документовано на адекватан начин. После семинара на коме смо разјаснили неке недоумице, колегиница Радивојевић Сузана, руководилац Актива учитеља, на седници Наставничког већа презентовала је начин на који ће учитељи документовати до сада одржане активности.  Такође, приказала је и
Ово је била прилика да сви још једном утврдимо градиво о писању планова и извештаја везаних за стручно усавршавање. У даљем периоду ћемо се потрудити да надокнадимо пропуштено и спремни дочекамо школску 2014/15. годину, када почиње нови петогодишњи циклус.

Сада смо се потрудили да ова активност не остане незабележена. Ево неколико фотографија, као доказ:




*Србија кроз векове - територија и владари: Стефан Немања, Стефан Првовенчани и Растко Немањић (свети Сава)

Драги четвртаци, док усвајате градиво из природе и друштва о Србији у прошлости, ево мале помоћи: 


Стефан Немања (1113-1200) 


Стефан Немања је родоначелник најпознатије и најбројније српске династије. Најзначајније дело Стефана Немање је обједињење, организовање, јачање и проширивање српске државе. Одликовао се вештом и мудром државном политиком, дипломатским способностима и пожртвовањем за интересе државе, вере и нације.

Током владавине показивао је изузетну бригу, пажњу и љубав према нашем народу. Након што је напустио престо и предао га свом сину Стефану Првовенчаном, уз благослов млађег сина Растка, потоњег Светог Саве, отишао је на Свету Гору, обукао монашку ризу и примио монашки чин, добивши име Симеон. Упокојио се на Светој Гори, оставивши Српству своју задужбину Грачаницу и Хиландар. „У лето 6708, месеца фебруара у 13 дан к вечном преложи се блаженству наш отац Симеон, заветом оставив манастир овај на мени.“ Записао је Свети Сава 1200. по Христу. (6708 – 5508 = 1200)

Стефан Немања као да је оставио завет свим владарима наших династија, како се мора и ваља, са пуно достојантсва, љубави и пожртвовања, препустити престо новоизабраном владару српске државе, настављајући живот мирно, спокојно и скромно, да би он у држави и власти потврдио да прво њему, а затим и сваком другом великашу, властелину, племићу, чиновнику и утицајном човеку, треба да су увек поуздано важнији општи, национални и државни интереси, изнад сваких личних интереса, мотива и захтева.




Стефан Првовенчани

25. марта 1196. - Велики жупан Рашке Стефан Немања предао је власт другорођеном сину Стефану, а не првенцу Вукану. На одлуку је пресудно утицало то што је у Ромеји (Византија) 1195. на престо дошао цар Алексије III, чија је ћерка Евдокија била удата за Стефана, али и Немањина процена да је Стефан способнији да управља државом. Под првим српским краљем Стефаном, крунисаним 1217, због чега је назван Првовенчани, Србија је уз државну задобила и црквену самосталност. То је заслуга најмлађег Немањиног сина Растка, који се око 1192. замонашио и узео име Сава. Он је 1219. издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, дигавши је у ранг архиепископије.
После српског пораза у бици на Морави 1190. и немоћи Византије да Србији наметне неповољан мир и одрицање од територија, утврђен је брак између Стефана и Евдокије, синовице византијског цара Исака II Анђела. На Државном сабору код Петрове цркве у Расу 1196. Стефан Немања се одрекао престола, остављајући га средњем сину Стефану, а сам се замонашио. Старији син Вукан је постао удеони кнез Дукље, док се млађи, Растко, још раније замонашио и узео име Сава. Вукан је себе прогласио за краља Дукље (титула коју су носили стари дукљански владари почевши од 1077), Далмације, Требиња, Топлице и Хвосна (Метохије).
Уз помоћ угарског краља Емерика, Вукан је збацио Стефана са власти и владао Србијом између 1202. и 1204. године. Када су крсташи Четвртог крсташког рата освојили Цариград, слаби византијска моћ, али расте Бугарска. Када су Бугари почели да освајају српске територије око Ниша, Вукану је ослабила власт. Године 1205. Стефан и Вукан, уз посредовање млађег брата Саве, потписали су споразум по ком Стефан постаје велики жупан, а Вукан удеони кнез „југозападне Србије“.
Стефан је протерао Евдокију после пада Цариграда. Оженио се други пут Аном Дандоло, унуком млетачког дужда Енрика Дандола . За време сукоба Бугара са крсташима, Стефан је освојио Ниш, Врање и Полог. Бугарска и Латинско царство ушли су у савез против Србије, али су претрпели пораз. Са југа је напао епирски владар Михајло I Анђео, кога је тадашњи српски архиепископ Сава покушао да одговори од напада, али га је слуга убио у кревету (ово се тумачило као чудо светог Саве). Како му Бугари и Латинско царство више нису представљали опасност, а са Угарском је имао пријатељске односе, једина опасност је претила са југа од Епира. Стефан је зато своју сестру удао за Манојла, брата епирског деспота Теодора Анђела, и на тај начин осигурао јужне границе.
Стефан је тражио од папе венац (то јест, круну) како би он постао краљ, а Србија краљевина. Први пут је затражио круну од папе Иноћентија III још 1204. године, али се томе успротивио Вукан Немањић који је у Зети носио стару дукљанску круну зетских краљева и желео је да он буде једини српски краљ. Због тога је и дошло до сукоба између браће који се завршио коначним Вукановим поразом. Приликом другог тражења круне 1217. године, папа Папа Хонорије III је одговорио позитивно и послао круну. Сава је овенчао (крунисао) Стефана за краља 4. јануара 1217. године у манастиру Жича због чега је познат и као Стефан Првовенчани. Папска круна је представљала међународно правно признање Србије као независне државе. Две године касније, Сава Немањић је успео да од патријарха у Никеји издејствује аутокефалност Српске православне цркве, па је Рашка стекла још једно велико признање.
Стефан Првовенчани је подигао манастир Жичу, а такође је написао „Житије Светог Симеона“, биографију свог оца Стефана Немање.
Имао је четири сина, међу њима будуће краљеве Радослава, Владислава и Уроша I, затим Предислава, будућег српског архиепископа Саву II и кћерку Комнину, док поједини извори наводе да је имао још једну ћерку, под именом Ренијера.
Српска православна црква га прославља као преподобног сваког 24. септембра тј. 7. октобра по новом календару.



Растко Немањић - свети Сава

О светом Сави много тога знате, али, није на одмет да посетите и следеће странице:





Задужбине Немањића


Српски владари од 12. до 15. века  - из базе КРЕАТИВНЕ ШКОЛЕ




уторак, 2. април 2013.

*Наставни листови и контролне вежбе из природе и друштва за 4. разред

,, Ја у школу идем и добар сам ђак...''

,,Књига је чудо! С њом другујући,
 стигнеш где желиш, а седиш кући!''
Д. Ђукић

Драги родитељи,
желите да помогнете својој деци да што боље савладају садржаје из природе и друштва за 4. разред, а немате довољно времена да им састављате питања за вежбање!
Мислим да ће вам линкови који следе помоћи.
Драги четвртаци,
желите да се добро припремите за час природе и друштва или писмену вежбу! Покушајте са наставним листовима и контролним вежбама на наведеним линковима!

         Test 1
         Test 2   
         Test 3   
 Test 4  

Још линкова ка чланцима, вежбицама и задацима разврстаним по разредима можете пронаћи на следећим линковима:   
1. разред,
2. разред
3. разред
4. разред
СРЕЋНО!

*Наставни листови и контролне вежбе из математике за 4. разред


''Здраво војско оштрих оловака.''

Драги родитељи,
желите да помогнете својој деци да што боље савладају садржаје из математике у 4. разреду, а немате довољно времена да им састављате задатке за вежбање!
Мислим да ће вам линкови који следе помоћи.
Драги четвртаци,
желите да се добро припремите за час математике или писмену вежбу! Покушајте са наставним листовима и контролним вежбама на наведеним линковима!

МОДЕЛИ ЗАДАТАКА ПО НИВОИМА


http://detejecovekuodeludeteta.blogspot.com/2014/01/4-3.html


http://detejecovekuodeludeteta.blogspot.com/2014/01/blog-post_958.html


http://detejecovekuodeludeteta.blogspot.com/2014/01/4_9.html


http://detejecovekuodeludeteta.blogspot.com/2014/01/4.html





* Наставни листови и контролне вежбе из српског језика за 4. разред

,,Ау, што је школа згодна,
лечи лењост и самоћу!''

,, Читати, а ништа не разумети, то је као да ловиш, а ништа не уловиш.''   Голдони


Драги родитељи,
желите да помогнете својој деци да што боље савладају садржаје предмета српски језик у 4. разреду, а немате довољно времена да им састављате питања за вежбање!
Мислим да ће вам линкови који следе помоћи.
Драги четвртаци,
желите да се добро припремите за час српског језика или писмену вежбу! Покушајте са наставним листовима и контролним вежбама на наведеним линковима!


Још линкова ка чланцима, вежбицама и задацима разврстаним по разредима можете пронаћи на следећим линковима:   
СРЕЋНО!

* Како је лепо знати читати - сликовнице за најмлађе

,,Иди за науком; с њом ћеш свуд пристати и твоје живљење поштено заслужити.''
Доситеј Обрадовић


Драги ђаци, научили сте сва слова и већ сасвим добро читате! Схватили сте колико је важно знати читати. Онда лакше задовољавате своју радозналост. Једноставно, узмете књигу и прочитате шта вас занима.
Ово ће вас сигурно занимати:
Црвенкапа
Мјесец и његова бака



Ако заиста волите пуно да читате, посетите

ДИГИТАЛНУ ДЕЧЈУ БИБЛИОТЕКУ

,,Децу треба привикавати да сматрају књигу нераздвојном од живота.''  П. Азор
Још линкова ка чланцима, вежбицама и задацима разврстаним по разредима можете пронаћи на следећим линковима:   
1. разред,
2. разред
3. разред

4. разред

понедељак, 1. април 2013.

УЧЕЋИ ДРУГЕ, УЧИМО СЕ И МИ: Учитељска заклетва

Нико на свету није јачи од човека који зна. (Јапанска пословица)

        (Преузето са блога учитељице Луције Тасић)   

Мени се ова заклетва веома допала, слажем се са свим што је наведено. Хвала колегиници Лусији!

УЧЕЋИ ДРУГЕ, УЧИМО СЕ И МИ: Учитељска заклетва: Чини ми част да се закунем у све што је свето и драгоцено, да дам јавну реч у сврху поштовања школе, коју ћу вечно служити.           ...

недеља, 31. март 2013.

*Априлилилилили.....

 ''Једно дете увек може одраслога да научи трима стварима:
-да буде задовољан без разлога,
-да се увек нечим занима,
-да уме да захтева свим силама оно што жели.'' (Паоло Коељо)                                                   



Шала је успела
       Сви људи воле да се шале. Кажу да је смех најбољи лек. Обично и обавезно се шалимо 1. априла. То не значи да је другим данима забрањена шала.
       Гле случајности, данас је баш тај датум! Чим сам се пробудила, почела сам да смишљам кога бих могла да преварим. Маму или тату? закаснила сам. Они су већ отишли на посао. Брата? Не знам, бојим се да се на наљути. Остаје ми бака! Она се сигурно неће наљутити, а мислим да ћу успети да је преварим. Док је она била заузета кувањем кафе, ја сам померила часовник 30 минута унапред. Радила сам то веома опрезно, да бака не би приметила. Ако примети, пропаде шала! Затим сам утрчала у кухињу и почела да вичем: ''Јао, бако, па ми смо се успавале! Погледај колико је сати! Закаснићу у школу!'' Она је скочила и погледала зачуђено у часовник на зиду: ''Али, како? Могла бих се кладити да смо устале на време! Како је време тако брзо прошло? Шта ћемо сад?'' 
        Нисам више могла да се уздржавам, али и било ми је по мало жао баке, па сам праснула у смех и рекла: ''Априлилили!'' Наравно, смејала се и бака.
 Смешне ситуације из школе

 Наставничка капа
      Имали смо у школи наставника математике који је обавезно носио капу и сви су га по њој препознавали. Када стигне у школу, окачи је на чивилук у канцеларији и поново узима када крене кући.
       Једног дана је дошао до излаза из школе и приметио да је заборавио капу. Ту се нашао један ученик кога је он послао да отрчи до канцеларије и донесе је. Ученик је, наравно, отрчао и, ушавши у наставничку канцеларију рекао. ''Дајте ми наставничку капу из математике!''

Чула
      Разговарала учитељица са ученицима о чулима. Деца су некако успела да се сете свих чула, осим чула мириса. Учитељица је покушавала да их наведе да се сете и у једном тренутку пантомимом показала мирисање. Један ученик је скочио и рекао: ''Чуло усмрцања!'' 
      (УСМРЦАЊЕ  (локализам)- означава радњу у којој деца не бришу нос марамицом већ спонтано спречавају очигледно цурење из носа, што није културно)

Ко разуме, схватиће 
     Зима је. Велики одмор. Веома хладан дан, али је ученик првог разреда који неколико километара пешачи до школе ипак дошао. Остала деца се грудвају у дворишту. Он улази у наставничку канцеларију, видно узбуђен и каже: ''Овија ме терају да се бијемо с грудве а ја сам иззебал и неје ми до тој!'' 
      (ПРЕВОД:  Ови ме зову да се грудвамо а ја сам се смрзао и није ми занимљиво).