недеља, 9. јун 2013.

* Измене закона о основном образовању

,,Закони су паучина кроз коју пролазе велике муве а у коју се хватају мале.'' Балзак

Šta nas čeka? (BLIC)

Izmene zakona: Osnovcima najviše pet časova dnevno

Osnovci od petog do osmog razreda od sledeće školske godine imaće do pet časova nastave dnevno ili 25 nedeljno, umesto sadašnja 32, dok će oni od prvog do četvrtog imati najviše četiri 20 nedeljno za razliku od trenutna 23, predviđa usvojeni predlog zakona o osnovnom obrazovanju.

Klikni za uvećanje (+)
To znači da će osnovci biti rasterećeni za čak 20 odsto časova, a škole će, ukoliko imaju neke dodatne aktivnosti predviđene školskim programom, moći da organizuju još najviše tri časa nedeljno. Ovo je samo jedna od korenitih promena koje od naredne školske godine kroz nove zakone treba da zažive u obrazovnom sistemu.

- Doći ćemo u apsurdnu situaciju da ako slušamo zakon, ne poštujemo nastavne planove i programe. Broj časova koji zakon predviđa je dobar, ali pod hitno se nešto mora uraditi na reformi gradiva i organizaciji nastave - ističe Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Muhedin Fijuljanin, državni sekretar Ministarstva prosvete, kaže za “Blic” da ne samo da će uslediti reforma nastavnih programa, nego će naše obrazovanje morati da doživi jednu radikalniju transformaciju i u pogledu same nastave.

- To znači da će se nastava prilagoditi novim sistemima rada i tehnološkim dostignućima. Nastavni programi, s druge strane, biće usklađeni sa onim ciljevima, ishodima i postignućima učenika koji će ih najbolje uvesti u naredne cikluse obrazovanja ili u svet rada - priča Fijuljanin.

Osim smanjenja časova u osnovnim školama, čiji broj inače nije menjan decenijama, zakoni predviđaju da osnovci iz svakog predmeta u toku polugodišta moraju biti ocenjeni najmanje četiri puta da bi im se zaključila konačna ocena. Međutim, iz predmeta čiji čas imaju jednom nedeljno, biće im dovoljna samo jedna ocena u tromesečju. Takav slučaj biće sa, na primer, hemijom u šestom razredu.

Prosvetari podržavaju i zakonske odredbe, ali za neke nismo spremni.
- Čak 70 odsto škola u Beogradu nema kabinete, a svaka druga je bez sale za fizičko. Umesto da se ide korak po korak, država bi odmah da uvodi velike reforme, a da sve ostale probleme rešava u hodu. Sledi nam vrlo haotičan period - smatra Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.


Više od 5.000 prosvetara moraće da ode u penziju čim Zakon o osnovama sistema obrazovanja ove godine stupi na snagu. Njime je predviđeno da se svako ko ispunjava bar jedan od uslova, godine života ili godine staža mora penzionisati.


Нема коментара:

Постави коментар

Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.