понедељак, 31. март 2014.

*И ПОНЕДЕЉАК МОЖЕ БИТИ ЗАНИМЉИВ РАДНИ ДАН!

ЗНАЊЕ СЕ МНОЖИ ДЕЉЕЊЕМ
Непознати аутор

У НОЋИ ИЗМЕЂУ СУБОТЕ И НЕДЕЉЕ ПОМЕРИЛИ СМО КАЗАЉКЕ НА НАШИМ ЧАСОВНИЦИМА ЗА ЈЕДАН ЧАС УНАПРЕД. ЗНАЧИ, ТЕ НОЋИ СМО КРАЋЕ СПАВАЛИ. СЛЕДЕЋЕ НОЋИ СМО ПОЧЕЛИ СА НАВИКАВАЊЕМ НА ,,НОВО ВРЕМЕ''. ОЧЕКИВАЛИ СМО ДА ЋЕ НАМ ПОНЕДЕЉАК БИТИ ,,ТЕЖАК'' ДАН И ЗБОГ ТОГА И ЗБОГ ЧИЊЕНИЦЕ ДА ЈЕ ПРВИ РАДНИ ДАН У СЕДМИЦИ. АЛИ, НИЈЕ БИЛО ТАКО!

-ПРВО СМО ФОРМИРАЛИ ВОЗ И КРЕТАЛИ СЕ У РИТМУ ПЕСМИЦЕ ,,ИВИН ВОЗ''.

-ЗАТИМ СМО РАЗГОВАРАЛИ КАО СЕ ОГЛАШАВАЈУ ПОЈЕДИНЕ ЖИВОТИЊЕ:

-ОНДА СМО ЧИТАЛИ ПЕСМИЦУ ,,КАД БИ МАЧКА БИЛА МАЋКА''
Кад би МАЧКА била МАЋКА, 
кад би ТАЧКА била ТАЋКА, 
не би знао мали Мића 
шта је ВЕЧЕ, а шта ВЕЋЕ 
шта су КУЋЕ, а шта КУЧЕ. 

Кад би МАЧКА била МАЋКА, 
кад би ТАЧКА била ТАЋКА, 
ко би знао шта је МЕЧЕ, 
а шта ђак у торбу МЕЋЕ 
кад из школе кући креће?! 
 Милан Шипка 

-СХВАТИЛИ СМО, ВЕЖБАЋЕМО ИЗГОВОР ГЛАСОВА Ч, Ћ, Ђ, Џ.  
ВЕЖБАЛИ СМО И ПРАВИЛНУ УПОТРЕБУ У РЕЧИМА И РЕЧЕНИЦАМА:

-НА КРАЈУ СМО ИЗГОВАРАЛИ БРЗАЛИЦЕ. БИЛО ЈЕ ВЕОМА ЗАНИМЉИВО.
Мића прутићем тера ћурке.
Чика Чеда чисти чизме четком.
Сваког четвртка Часлав и Ћирило пију чај.

2. ЧАС:
-ДОБИЛИ СМО ЛИСТИЋЕ СА ЗАДАЦИМА. РЕШАВАЛИ СМО ИХ.
-ЗАТИМ СМО ДОБИЛИ ДЕЛОВЕ СЛАГАЛИЦЕ КОЈИМА ТРЕБА ПРЕКРИТИ ЗАДАТКЕ. НА ПОЛЕЂИНИ СВАКОГ ЕЛЕМЕНТА СЛАГАЛИЦЕ НАЛАЗИ СЕ РЕШЕЊЕ ЗАДАТКА КОЈИ ТАЈ ЕЛЕМЕНТ ПРЕКРИВА.
(Ова идеја је произашла, пре свега,  из идеје колегинице  Љиље Павловић  и  идеје колегинице Сузане Радивојевић којe су користиле слагалице-бојанке које су деца сложила и залепила, а касније обојила)

-КАДА СМО КОМПЛЕТИРАЛИ СЛАГАЛИЦЕ, УОЧИЛИ СМО ДА СУ ТО, У СТВАРИ, ПИТАЊА ЗА КВИЗ. СВАКО ЈЕ САКРИО СВОЈА ПИТАЊА ДА ДРУГИ НЕ БИ ВИДЕЛИ.

3. ЧАС:
-КВИЗ СА ПИТАЊИМА ИЗ СЛАГАЛИЦА. 
БИЛА СУ ТО ЗАНИМЉИВА ПИТАЊА ИЗ СВИХ ОБЛАСТИ. СВАКО ЈЕ ЧИТАО СВОЈА ПИТАЊА А ОДГОВАРАО НА ПИТАЊА СВОЈИХ ДРУГОВА.

4. ЧАС:
УРА, ФИЗИЧКО!
ЗА ОВАЈ ЧАС НЕ ПОСТОЈЕ ЛОШИ ДАНИ ИЛИ ЛОШИ МОМЕНТИ!6 коментара:

 1. Poštovana koleginice, danas sam pogledala vaše aktivnosti i jako su mi se dopale. Zanima me da li nekako mogu da dođem do ovih slagalica. Pozdrav, Ivana Đurđević

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Драга Ивана, поставила сам 4 групе задатака и 8 сличица са питањима и одговорима за слагалице. Наиме, ја сам узела странице из дечјег часописа, укројила их према правоугаоницима у којима су задаци (значи, најпре одштампате листиће са задацима), залепила на бели картон да се не би видео текст на полеђини и да бих могла да напишем решење на полеђини елемента и изрезала. Сада, питања нису баш везана за конкретно градиво већ су занимљивости из свих области а највише о биљкама и животињама. Ја бих рекла да личи на тест опште културе.
   Моја колегиница је користила бојанку коју су деца залепила и обојила. Можете узети неки чланак из часописа и када га деца сложе користите их на часу Српског језика. Може то да буде и неки илустровани тест који ћете искористити на следећем часу...
   Поздрав!

   Избриши

Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.