уторак, 23. април 2013.

*У сусрет Васкрсу




       Ускрс или Васкрс је хришћански  празник којим се прославља  Исусово васкрсење из смрти. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти: тј. прве недеље после Великог петка
   То је покретни празник. Код источних хришћана, Ускрс најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја, а код западних хришћана увек пада између 22. марта и 25. априла.
      Почетак обичаја да се за Ускрс припремају јаја потиче из времена  Марије  Магдалене, која је приликом ширења јеванђелија  у  Риму  изашла  пред цара Тиберија са речима „Христос васкрсе“ и пружила му на дар офарбано јаје. Туцање јајета и лом љуске, која симболише окове, представља почетак новог живота.
     И данас се за овај празник у народу су устаљени многи обичаји, који  нарочито веселе децу. За тај дан се фарбају јаја,  највише црвеном бојом (мада се користе и друге боје), поклањају се јаја и туца се јајима.
    Православни хришћани се тог дана поздрављају поздравом  ,,Христос  васкрсе'' на шта се одговара ,,Ваистину васкрсе'' (или ,,Христос воскресе - Ваистину воскресе'').



Пeреци, врста пецива која се припрема за Ускрс,
 а која симболизује Христов венац

ШТА СМО УРАДИЛИ


Ускршња јаја (ученици са наставницом ликовне културе Иваном Вујић):




Ускршња јаја (радови ученика 2. и 4. разреда):







Христос воскресе - Ваистину воскресе!


Нема коментара:

Постави коментар

Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.