понедељак, 24. јун 2013.

* Šta raditi na letnjem raspustu? - za roditelje

,,За добро се треба борити као војник, а који војник може сам добити рат?'' Ж.П.Сартр


Savet psihologa: Đaci na raspustu ne treba ništa da uče
  Ne terajte školarce da leti čitaju lektiru i spremaju se za sledeću školsku godinu. Raspust je, treba što više da se druže, odmaraju i igraju, kaže Radmila Grujičić, psiholog.

   Najzad raspust. Veliko olakšanje za decu, ali i za roditelje. Školarci konačno mogu da odahnu od učenja, ocena, kontrolnih i pismenih zadataka, a roditelji da na dva i po meseca zaborave na pitanja „šta je danas bilo u školi“, na pomoć pri rešavanju zadataka, na preslišavanja...

   Međutim, radost zbog odmora od školskih obaveza traje samo nekoliko dana i školarci vrlo brzo počinju da se dosađuju. Zato treba što bolje da organizujete vreme kako bi se dete stvarno odmorilo i napunilo baterije za sledeću školsku godinu.

   Psiholog Radmila Grujičić kaže da deca na raspustu pre svega treba da se igraju, borave napolju i da se druže i sa vršnjacima i sa roditeljima.
DA SE SITI NAIGRAJU I ISPRIČAJU

– Đaci su zaista opterećeni u školi. Predmeta je dosta, gradivo obimno. Oni gotovo i ne stižu da se druže s vršnjacima, osim u školi i, eventualno, za vikend. Za vreme raspusta to treba da nadoknade i da se siti naigraju i ispričaju. Ritam života sada je takav da je, nažalost, sve manje vremena i za druženje u okviru porodice. Prosto smo željni jedni drugih. Letnje ferije su prilika da se i to nadomesti. Svi roditelji koji to mogu trebalo bi godišnje odmore da koriste u vreme letnjeg raspusta i da, ako mogu, otputuju s decom. Ako baš i nemaju novca za putovanja, mogu bar da šetaju zajedno, odu do obližnjeg izletišta, pogledaju neku izložbu – savetuje Grujičićeva.

   Dobro je, ističe, bar na nekoliko dana decu ostaviti kod rođaka u nekom drugom mestu. Promena svakom prija, a odvajanje na par dana od roditelja može pomoći da se dete osamostali.

   Besplatne programe, kreativne radionice, škole plivanja i slično, koji se za vreme raspusta organizuju u većini gradova, treba iskoristiti. Besplatni su i pomažu deci da raspust ispune nečim sadržajnim. 

– Problem je jedino što nema mesta baš za sve, pa se treba prijaviti na vreme. Roditelji tu mogu mnogo da pomognu tako što će se informisati o ponuđenim sadržajima kako bi deca na vreme bila prijavljena – kaže Grujičićeva.


Ne presirajte buduće prvake

   I deca koja na jesen polaze u prvi razred tokom leta treba da se igraju i odmaraju. Ona su se za polazak u prvi razred već pripremila pohađajući pripremnu predškolsku nastavu, pa nema potrebe da ih roditelji kod kuće uče da pišu i čitaju. Osim, naravno, ukoliko to budući prvaci žele i traže.




LEKTIRA MOŽE DA SAČEKA
   Naša sagovornica ocenjuje da je potpuno pogrešno mišljenje da đaci za vreme letnjeg raspusta ipak treba malo da uče kako bi nadoknadili propuste iz prethodne školske godine ili da čitaju lektiru za sledeću godinu.

– Smatram da za vreme raspusta deca ne treba ništa da uče. Ne treba da čitaju ni školsku lektiru. To će raditi kada krene škola. A ako već žele nešto da čitaju, neka to budu knjige po njihovom izboru, a ne lektira. Nema potrebe ni da pred kraj raspusta ponavljaju gradivo iz prethodne godine. Tome će ionako biti posvećeni prvi časovi u septembru.

   Jedini đaci koji bi tokom letnjeg raspusta trebalo da uče jesu oni koji u avgustu polažu popravni ispit. 

– I oni prvo treba dobro da se odmore, a tek onda da sednu i zagreju stolicu – kaže Radmila Grujičić.
(BLIC ŽENA)



Нема коментара:

Постави коментар

Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.