четвртак, 23. мај 2013.

*Из ђачких вежбанки 1: састави ученица 3. разреда на тему ,,Сва природа цвета и пева''

Ово су радови ученица: Марте и Миљане Младеновић које су написале у 3. разреду, на другом писменом задатку из српског језика:

Сва природа цвета и пева

          Пролеће је стигло у мој крај. Шуме и ливаде су обновиле станице за инсекте и поново примају своје пријатеље-цветиће. Дрвеће је обукло нову зелену хаљину. Природа се радује ведром небу и радосном цвркуту птица. Са свих страна одјекују њихови дивни хорови.
         Ветар – враголан се шали са свима. Дрвећу квари фризуру, траву тера да игра пролећни плес, цветићима отима мирисне латице...
             Мадвед се буди из дубоког зимског сна. Дани постају све дужи, а ноћи краће. На ливади зује многобројне  пчеле а цврчци певају своју пролећну песмицу. Долећу нам ласте и роде и одмах почињу да сређују своје домове. Припремају их за младунце који ће ускоро стићи.
         Сунце путује небом и обасјава процветалу и распевану природу. Понекад се сретне са пркосним облаком, али се брзо договоре. Док облак природу купа својом благом кишицом, Сунце нам пошаље дугу, разнобојну небеску завесу. Тада се и јутарње капљице пресијавају, као бисери.
      Волим природу у пролеће јер ме увек изнова задиви својом лепотом. Сунце ми се добродушно осмехује док слушам концерт пролећних хорова.
(МЛАДЕНОВИЋ МИЉАНА)

Сва природа цвета и пева

        Пролеће је с песмом дошло у мој крај. Оно је моје омиљено годишње доба.
     Из травице вире цветићи. Чује се дивна песма птица које се радују пролећу, јер им је сада топлије и лакше проналазе храну. Лептирићи свих боја и шара улепшавају нам природу. Ових дана добили су на поклон нова крила и цветне ливаде пуне медоносних круница.
      Све цвета и расте, а пролеће нам враћа и ласте. По ливади скакућу зечеви и опрезно пасу. Вредице - пчелице лете са цвета на цвет и труде се да сакупе што више меда.
      На плавом небеском своду пламти сјајно Сунце и свакодневно води борбу са тмурним облацима. На нашу срећу, у већини случајева, из те борбе излази као победник.
    Ливаде личе на шарене ћилиме препуне жутих, белих... цветића. Ветар краде дрвећу беле латице, па нам се понекад чини као да пада снег.
       Увек ме обрадује долазак пролећа, па ме не чуди што песник каже: ,,Кад пролеће дође, све на боље пође.''
(МЛАДЕНОВИЋ МАРТА)


2 коментара:

Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.