О БЛОГУ, О МЕНИ,,Лекар је човек у оделу лекара.
Ватрогасац је човек у оделу ватрогасца.
Војник је човек у оделу војника.
Поп је човек у оделу попа.
Дете је човек у оделу детета.'''
Душан Радовић

 ДОБРОДОШЛИ НА УЧИТЕЉСКИ БЛОГ  
,,ДЕТЕ ЈЕ  ЧОВЕК У ОДЕЛУ ДЕТЕТА''  
                  УЧИТЕЉИЦЕ  ЉИЉАНЕ ПЕЈЧИЋ                                                                             
,,Учим сваког дана да бих сутра могао поучавати.'' Емил Фраге

,,Једини достојан имена учитељ је онај ко побуђује дух слободног мишљења и развија осећај личне одговорности''     
 Јан Амос Коменски

,,Највеће задовољство у поучавању јесте разумевање; без њега знање мало значи.''
Леополд

    

 Овај блог сам направила да бих својим  (а и другим) ђацима помогла у савладавању школског градива, да бих родитељима приближила активности у школи и да бих размењивала искуства са колегама. У школи радим 20 година и трудим се да моји часови буду што занимљивији (колико је то могуће у нашим слабо опремљеним школама и комбинованим одељењима). Колико у томе успевам рећи ће моји ученици и родитељи. Остали ће на овом блогу моћи да виде само део наших активности и атмосфере у школи.                                                        
     За почетак, погледајте кратку видео причу о Црвеној Реци, селу у коме се налази моја школа. Када кажем ,,моја'', ja то заиста и мислим. Наиме, Црвена Река је село у коме сам провела  детињство, а била сам и ученик  школе ,,Јован Аранђеловић'', која се тада звала ,,Моша Пијаде''. Пре 20 година сам се вратила у моју школу, али као учитељица. 
А  ко је био Јован Аранђеловић?
     ,,Један од првих људи који је схватио важност Црвене Реке као насеља на међународном путу и прузи био је некадашњи свештеник шпајске парохије Јован Аранђеловић, чије име данас носи црвеноречка основна школа. Он је најзаслужнији за изградњу цркве и школе, основа духовне и културне надградње народа и централних објеката будућег насеља.
       Рођен је 1892. године у селу Вета. Основну школу је завршио у Доњој Студени а гимназију у Нишу, где је био активни члан соколског друштва Легија части. Школовање у богословско – учитељској школи у Призрену прекида после друге године када је букнуо рат против Турака. Придружује се чети коју је водио војвода Воја Танкосић и учествује као комита у првим борбеним редовима у бици на Мердару у Првом балканском рату. после балканских ратова је демобилисан као болничар добровољац. После завршетка прекинутог школовања долази као учитељ у село Павлица код Рашке а затим 1914. прелази у село Дивљана код Беле Паланке.
    
    Бела Паланка - некад и сад - аутор: Љиљана Пејчић
       Исте године одлази у Први светски рат. По повлачењу српске војске, болничка чета у којој је служио је расформирана и поднаредник Јован Аранђеловић са четрдесет храбрих бораца прелази Албанију. Током повлачења преузима задатак да са својом четом штити српску војску у брдима изнад Љеша. Читава чета стиже на острво Видо где преузимају бригу о тешким рањеницима и болесницима од тифуса. Јануара 1916. године прелази на острво Крф а 1918. је учествовао у пробоју Солунског фронта. после рата руководи инвентаром читаве Моравске војне болнице. Чим је демобилисан јануара 1919. године постављен је за учитеља у селима Вета и Топоница. Следеће године се жени и бива рукоположен за свештеника шпајске парохије...
    Подигао је и црквени дом 1936. године, који и данас представља дом црвеноречких свештеника. После ране смрти 1949. године, Јован Аранђеловић – комита ратник, учитељ, свештеник и народни посланик је сахрањен у цркви коју је саградио и у којој је служио Богу а на осамдесетогодишњицу изградње основна школа у Црвеној Реци мења име и узима име свог ктитора за пример будућим генерацијама.'' 
(Љубинка Прокић, унука Јована Аранђеловића)
И на крају, неписано правило блоговања:
КАДА ПОСЕТИТЕ БЛОГ НИЈЕ ЛОШЕ ДА НЕШТО И ПРОКОМЕНТАРИШЕТЕ!

36 коментара:

 1. Замерамо нашој деци да много времена проводе уз своје рачунаре. Покушавамо да их одвратимо. У старту губимо битку. Па, ако не можемо да их победимо, ми им се придружимо. Понудимо им наставне садржаје на занимљивији начин. Спојимо примамљиво са корисним и резултати неће изостати.
  Ја сам још увек почетник у овоме, али надам се да ћу и после 20 година рада успети да ''ухватим прикључак''.
  Љиљана Пејчић, аутор блога

  ОдговориИзбриши
 2. ZA SVAKU POHVALU OPSIRNO, PREDIVNO I NAJVAZNIJE PROFESIJONALNO PONOSIMO SE TOBOM

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала, Драгана на лепим речима. Надам се да ће Михајло наћи нешто занимљиво и корисно. Поззззз...

   Избриши
 3. Много лепих и корисних садржаја сам открила код Вас. Мислим да ће ово бити место које ћу радо посећивати а све у жељи да унапредим рад. Велики поздрав, пуно среће и лепих идеја.
  Ђурђица Стојковић

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала драга колегинице! Ако то каже неко ко има одличан учитељски блог, један од најбољих, онда могу да будем задовољна. Хвала још једном на лепим речима, јер оне много значе, нарочито када сте на почетку ''пројекта''. Потрудићу се да будем још боља!

   Избриши
 4. Драга колегинице све похвале за Ваш блог! :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала, драга колегинице на лепим речима! погледала сам Ваш блог ,,Драмски кутак''. Одличан је! Имате дивне идеје! Пошто и ја са колегиницама спремам приредбе, сигурно ћу нешто искористити. Унапред Вам захваљујем на томе! Поставићу на свој блог и везу ка Вашем блогу (гаџет: ПРЕПОРУЧУЈЕМ).

   Избриши
 5. ODLICAN BLOG, DIVNE IDEJE! MNOGO MATERIJALA ZA UCENIKE I NAS RODITELJE. VELIKO HVALA.

  ОдговориИзбриши
 6. Super blog. Kojim programom ste ga kreirali. Hvala na pomoci.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала Вама на посети и коментару! Иначе, и ја се још увек учим, још увек сам почетник у овоме. За овај блог сам користила блогер шаблон. Помоћ имате на:
   http://www.zaneupucene.com/blogger-srbija-kako-napraviti-blog/
   Документе за штампање и преузимање и презентације сам ,,окачила'' на
   Sky Drive (који се, такође, лако инсталира) и поставила на ,,јавно'' .

   Избриши
  2. Пишите, ако нисам била најјаснија. Оно што знам, радо ћу Вам пренети.

   Избриши
 7. Хвала на овим инструкцијама. И мени су помогле. Када направим блог, јавићу се. Ако наиђем на проблем, такође. Поздрав!

  ОдговориИзбриши
 8. Draga koleginice Ljiljana, konačno i ja dođoh do malo vremena, tako da sam probala da prelistam strane na Vašem blogu. Samo probala, jer ovo je nemoguće za kratko vreme izlistati. Ovom blogu treba posvetiti i vreme i pažnju, jer svakako je pažnje vredan. Sve čestitke na entuzijazmu, dobrim idejama i nesebičnosti. Sad kada sam se upoznala sa sadržajem, rado ću posećivati Vaš blog. Drago mi je da u našoj branši ima ovako kvalitnih l profesionalnih koleginica. Odajem Vam najveće priznanje. Srdačan pozdrav

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала, колегинице! Ваш рад је за сваку похвалу, тако да ове Ваше похвале упућене на рачун мог рада годе, али и обавезују. Поздрав!

   Избриши
 9. Na ovom blogu, zaista, svako može pronaći nešto za sebe: i deca i roditelji i nastavnici. Hvala što nesebično delite sa nama dragocene materijale. Lepo je videti da posle 20 godina staža entuzijazam ne jenjava. Lepo je videti toliku želju za usavršavanjem i težnju da se ide u korak sa vremenom. Puno sreće Vam želim u daljem radu koleginice!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала! Драго ми је да тако мислите, јер Ваше усавршавање, активно учешће у многим пројектима и резултати рада су за свако поштовање. Поздрав!

   Избриши
 10. Номинација за Вас на:
  http://ispeciparecideci.wordpress.com/2013/08/03/%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5/

  ОдговориИзбриши
 11. Draga Ljiljo, tumarajuci tako, periodicno ukucam svoje ime na guglu da vidim novinske clanke, i naleteh na Vas blog jer vidim da ste stavili dosta mojih dramatizovanih tekstova. Nadam se da su pomogli, i ukoliko Vam se svidi jos nesto, mogu Vam u wordu ili pdfu slati, jer mi je drago da moze koristiti. Takodje, sad govorim iz ugla direktora skole, kad bi svaka uciteljica, ili bar svaka druga da budemo skromniji, radila na ovakav nacin, a zatim i nastavnici, skolstvo i obrazovanje ne bi imalo cega da se boji i umesto da stalno tumaramo u mraku, uvek bi bio neki prosvetni radnik slican Vama da osvetljava put. Zelim Vam mnogo uspeha i radosti.

  Srdacan pozdrav, Zlatko Grusanovic

  ОдговориИзбриши
 12. Draga Ljiljo,
  guglujući, naleteo sam na Vaš blog, i videh da ste dosta mojih dramatizovanih tekstova stavili na Vaš blog, i obradovao sam se nadajući se da su Vam koristili. Ukoliko Vam budu bili potrebni i u wordu ili pdfu još neki tekstovi koji Vam se sviđaju, stojim Vam na usluzi. Moram da Vam kažem i nešto iz ugla direktora škole. Kad bi svaki učitelj, i nastavnik, ili da budem skroman, makar is svaki drugi, na ovakav način posle toliko godina pristupao svom poslu, za prosvetu i naše školstvo ne bi bilo tako crnih dana, već bi Vaš primer uvek osvetljavao put kad god zalutamo u mraku. Želim Vam mnogo uspeha i radosti u daljem životu i radu. Srdačan pozdrav.

  Zlatko Grušanović

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала на овако дивним речима! Да, поставила сам Ваше драматизације које су одличне за одељењске и школске приредбице. Оваквог материјала никад доста!
   Што се тиче блога, када сам га покренула нисам ни сањала оволико велики број прегледа за кратко време. Мислила сам да ће то бити блог за интерну употребу. Ипак, драго ми је што оволики број колега, родитеља и ученика прати моје објаве и што им користи.
   Поздрав!

   Избриши
 13. Љиљо, ја сам ООООДУШЕВЉЕНА!!! Ваш блог је РИЗНИЦА. Морам Вам рећи да и ја креирам свој блог око годину и нешто дана, али немам ни упола материјала као Ви! Од дечије радова, до стручних садржаја....И само се питам како сте све то успели? Поштовање!!!
  Срдачан поздрав, Наташа

  ОдговориИзбриши
 14. Драга колегинице, хвала на лепим речима! Ово је мој први блог (,,прво дете'') у који је заиста уложено много времена, труда и љубави, посебно зато што су моја знања о ,,вођењу блога'' била веома ограничена. Овај, сада препуњени блог, је резултат упорности и тежње за новим знањима (неки би рекли ,,тврдоглавости''). Све што сам имала у својој архиви или у међувремену пронашла, желела сам да поделим са колегама, на обострану корист и задовољство. Наравно, драго ми је због оволиког броја прегледа. Пре неколико месеци сам покренула нови блог и сада на њему објављујем нове постове (ДЕТЕ ЈЕ ОТАЦ ЧОВЕКА), а повезала сам га са овим блогом.
  На Ваш блог радо свратим јер и Ви имате доста корисног материјала за учитеље, пре свега листиће. Ка Вашим наставним листићима сам на страницама за појединачне разреде поставила и линк да бих и ја, али и посетиоци мог блога лакше дошли до њих.
  Срдачан поздрав!

  ОдговориИзбриши
 15. Jasam Andjela Mihailovic zivim u Sapcu imam 10 godina idem u OS ,,Nata Jelicic `` i treba da ucim grmatiku. Ali nemogu da nnaddddddjem odredjeni test.

  ОдговориИзбриши
 16. Sve pohvale za blog!!! Savrsen je! Majka sam djaka iz drugog razreda i mnogo su nam pomogli vasi zadaci iz svih predmeta! Samo tako nastavite! Pozdrav iz Novog Sada :)

  ОдговориИзбриши
 17. Poštovana,
  Blog Vam je inovativan i sadržajan. Sve pohvale.
  Ja nemam iskustva u radu sa decom,ali imam veoma lep i srdačan pristup deci.
  To mogu svi da potvrde iz moje okoline. Imam i devojčicu Iskru 2,5 godina
  Otvorila sam Muzičko Plesni Teatar Iskrice Šabac, školicu bontona i lepog ponašanja za devojčice uzrasta od 3-7 godina. Sa decom radi nastavnik muzike, glumica i profesionalni plesač, ja sam osnivač i koordinator.
  Htela sam da se edukujem u radu sa decom, što se tiče metodike i pedagogije, kao i da dobijem sertifikat. Možete li da me uputite i posavetujete.

  Sa poštovanjem,

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала на лепим речима.
   Што се тиче стицања сертификата ја не знам неки други начин, осим да упишете Вишу школу за васпитаче. Они имају доста методика, педагогија и психологија. Ту бисте добили диплому.
   Погледајте и код Српске Монтесори асоцијације. Они организују разне семинаре.
   http://www.montesoriasocijacija.org/

   Избриши
 18. Postovana gospodjo Ljiljana,
  Sve pohvale za ideju i realizaciju.
  Dobili smo puno materijala za rad na jednom mestu.
  Srdacan pozdrav od mame jednog prvaka.
  Ana Krza

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала! Драго ми је ако сам била од помоћи. Нарочито ми је драго када чујем да родитељи прате напредовање свог детета. Поздрав!

   Избриши
 19. Поштована Љиљана,
  као још увек студент-учитељ желим да вам се захвалим на обиљу материјала, идеја, објашњења, теоријских основа иновација и тренутних тенденција у образовању, укратко свему што је присутно на овом блогу. Велики сте узор и инспирација и за нас будуће учитеље :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала на лепим речима, а то је негде и било мој циљ (размена идеја). Драго ми је ако сам била од помоћи.

   Избриши
 20. Ваш блог је постао институција!!!
  Одавно га користим у настави само делић његових садржаја!
  НЕВЕРОВАТНИ СТЕ!
  Свака Вам част!

  ОдговориИзбриши
 21. Хвала на свему драга колегинице... ❤️️

  ОдговориИзбриши

Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.