среда, 6. фебруар 2013.

*Припрема за полазак у школу















Шта кажу психолози?
Припрема за полазак у школу почиње, заправо, док је дете још у  предшколској установи. Већ тада се у кући воде повремени разговори о школи, од избора школе    до распитивања која учитељица/учитељ ће  наредне године,  када крене дете у школу, преузети први разред, о обавезама које следе,…
      И управо овде се крије могућност да се направи неколико грешака.
    Сасвим је нормално и очекивано да родитељ жели најбоље за своје дете – било би чудно да је другачије. Избор школе ( уколико је могуће избећи “територијални“ распоред ) требао би да буде на основу сазнања о материјалној опремљености школе,  успеха који постижу њени ученици и онога шта нуди као додатне садржаје. Што се тиче учитеља који ће радити са дететом –  не мора да значи да уколико је учитељ „одговарао“детету комшије или рођака, да ће тако бити и са Вашим дететом. Мишљења о просветарима су различита, и уколико није неки екстреман случај, сваки од нас ће децу научити да читају, пишу, рачунају, позитивно размишљају, да се друже, певају,….А деца су прилагодљива, навикну се и на различите типове наставника ( и на оне „строже“ и на оне „попустљиве“ ), и на различите начине учења.  Према томе –ОПРЕЗ! Ако се поведе речи о овим темама, потрудимо се да будући првак не буде учесник нити слушалац у разговору.
     Веома значајна обавеза родитеља у припреми за полазак детета у школу је припрема простора или посебног кутка где ће одлагати играчке, књиге, где ће цртати, прелиставати сликовнице,  проводити време у раду и миру. Када се простор среди, препустити одржавање реда у њему детету. Тиме ће се развијати уредност, тачност, одговорност.
     Ипак, не сме се заборавити да припрема за школу мора бити кроз ИГРУ! Зато се и зове припрема! Вежбају се прстићи да би што вештије баратали оловком ( пример: Нацртати  кловна, кућу,итд.  на листу папира на квадратиће и замолити дете да сваки квадратић боји другом бојом), маказама ( пример: Колаж папир различитих боја да сецкају на што ситније квадратиће од којих ће, лепљењем, правити слику по жељи), лоптом ( „одбојкашко“ додавање, тапкање у месту, кретању,…) Незаобилазно је и „вежбати“ машту!( Врло је лако: Свако вече, пре спавања, прича или бајка, може и песма прочитана из неке старе читанке, а након читања разговор  – па маштати заједно са дететом док сан не отежа капке)  Све ово, као и игре памћења, слагалице, пантомиме,… окупиће породицу у игри а, уједно, припремати за полазак у школу.
(Са блога  ''Веселе клупе'' учитељице Снежане)                                          

2 коментара:

  1. Предивно! Кратко, јасно, корисно, применљиво! Ове јесени крећемо у школу. Много сте нам помогли!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Драго ми је ако вам је овај чланак био од користи. Срећно на јесен!

      Избриши

Предлози, сугестије, критике су добродошли! Поздрав!
На мом блогу је све јавно, бесплатно и доступно читаоцима добре воље. Свима је дозвољено да коментаришу (и онима који нису регистровани, немају Google налог и нису чланови блога) Зато би било лепо да на крају коментара напишете бар своје име и презиме.
Од 20.3.2014. АНОНИМНИ коментари неће бити објављивани.